Gamle Raadhus Scene

Konsert med Ekko String Quartet

Kvartetten starter med strykekvartett nr. 15 av Mozart, som er en av de seks «Haydn-kvartettene» som han dedikerte til sin venn og lærer Joseph Haydn. Haydn kalles gjerne strykekvartettens far, siden han var den første som etablerte strykekvartett som en standardbesetning, med en normal ramme på fire satser, som i en symfoni. Haydn utforsket styrkekvartettens muligheter gjennom hele 68 verk, og et av disse verkene inspirerte også den neste komponisten på programmet; Caroline Shaw. Entr’acte betyr mellomspill eller pause, og er inspirert av en «Minuet og trio», andre satsen av Haydns strykekvartett i F-dur, som er den siste strykekvartetten Haydn skrev. Shaw ble særlig inspirert av overgangen mellom menuetten og trioen i denne satsen, som hun beskriver slik: “I love the way some music (like the minuets of Op. 77) suddenly takes you to the other side of Alice’s looking glass, in a kind of absurd, subtle, technicolor transition.”

Etter en pause med mulighet for å kjøpe seg noe å drikke, får publikum høre Brahms sin første strykekvartett. Brahms fullførte denne kvartetten først som 40-åring, i 1873, etter å ha jobbet med den i flere år. Før dette hadde han også skrevet og forkastet et tjuetalls strykekvartetter fordi han ikke ble fornøyd. Han skal ha forklart seg til sin forlegger om prosessen ved å vise til at Mozart hadde tatt seg spesielt flid med de seks vakre Haydn-kvartettene, og at han derfor hadde intensjon om å gjøre sitt aller beste for å få skrevet en eller to akseptable strykekvartetter.

Program

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Strykekvartett nr. 15 i d-moll k421

  1. Allegro moderato
  2. Andante
  3. Menuetto. Allegro
  4. Allegretto ma non troppo

Caroline Shaw (1982-)

Entr’acte

– pause –

Johannes Brahms (1833-1897)

Strykekvartett nr. 1 i c-moll, op. 51

  1. Allegro
  2. Romanze: Poco adagio
  3. Allegretto molto moderato e comodo
  4. Allegro

Ekko String Quartet er et nyetablert ensemble bestående av fire unge, men allerede godt etablerte strykere. I 2021 mottok kvartetten støtte fra Furestiftelsen for å gjennomføre konserter og delta på mesterklasser. Denne konserten er en av konsertene som er mulig å gjennomføre takket være Furestiftelsen sin generøse støtte.

 

Om utøverne

Ludvig Gudim er født i 1999 i Arendal og begynte å spille fiolin ved Risør kulturskole som seks-åring. Da han var åtte flyttet familien fra Risør til Ås og Ludvig ble elev ved Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere. Allerede i 2013 reiste han til New York for å delta i Perlman Music Program, et sommerprogram for begavede unge musikere. Året etter vant han tredje pris i Menhuin-konkurransen, som er verdens ledende internasjonale konkurranse for unge fiolinister under 22 år og i 2019 gikk han seirende ut av Juilliards egen fiolinkonkurranse. På hjemmebane er han kåret til «Årets musiker» i Ungdommens Musikkmesterskap, han har vunnet Den norske solistprisen, og andreprisen i Prinsesse Astrids Internasjonale Fiolinkonkurranse. Han vært solist med de ledende norske og en rekke internasjonale orkestre. Han var konsertmester i flere år ved Juniororkestret Barratt Due og opplevde at The Korean Herald» roste ham som «en konsertmester i verdensklasse». da orkestret var på turné i Sør-Korea i 2016. Ludvig er en engasjert kammermusiker. Allerede under sitt første år på Juilliard startet han sin egen kvartett sammen med tre medstudenter; Abeo-kvartetten. Han har spilt kammermusikk med høyt anerkjente musikere, som Janine Jansen, Katrhyn stott, Steven Isserlis, Christian Tetzlaff, Lars Anders Tomter og med musikere fra Berlinfilharmonien. Ludvig spiller på en Antonio Stradivari fra 1710, utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond.

Emilie Gudim (født 1993) gikk flere år på Unge Talenter ved Barratt Due musikkinstitutt før hun begynte på bachelorstudiene ved samme skole med Stephan Barratt-Due som lærer. I 2015 fortsatte hun studiene og fullførte i 2020 en mastergrad ved Norges Musikkhøgskole hvor hun studerte med Peter Herresthal og Isabelle van Keulen. Emilie er en aktiv orkestermusiker som siden tidlig i studiene har vikariert i flere skandinaviske orkestre. I 2018 vikarierte hun et år som gruppeleder i Kristiansand Symfoniorkester og hun har turnert i Europa og Asia med Oslo-Filharmonien. Hun er også en erfaren kammermusiker som har spilt med flere anerkjente musikere som Sveinung Bjelland, Elise Båtnes, Audun Sandvik og Marius Neset. Emilie har opptrådt på festivaler som Fartein Valen-festivalen og Risør kammermusikkfest.

Inger Thommesen (født 1998) har studert med Soon Mi Chung ved Barratt Due Musikkinstitutt, og med Alexander Zemtsov på Hochschule für Musik und Tanz, Köln. Etter tre år i Tyskland dro hun tilbake til Norge og fullfører nå sin bachelorgrad ved Norges Musikkhøgskole med Morten Carlsen. I 2019 vant Thommesen førstepris og solistprisen i musikkonkurransen Ung Klassisk hvor juryen «berømmer det generelt høye og profesjonelle nivået på både formidlingsevne og tekniske kvaliteter.» Som solist har hun spilt med orkester i Norge og i Tyskland. Nå er hun aktuell med Hovlands bratsjkonsert som solist med Kristiansand symfoniorkester i desember 2021.

Mirjam Kammler (født 1996) har studert med Paul Watkins ved Yale school of music og med Truls Mørk og Torleif Thedéen ved Norges musikkhøgskole. Allerede i 2009 vant hun første pris og var vinner av sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap og i 2014 var hun finalist i NRKʼs Virtuos, hvor hun spilte første sats av Shostakovichs cellokonsert med Kringkastingsorkesteret. Som solist har hun også spilt cellokonserter av bl.a. Dvorak, Elgar og Schumann. I 2016 ble Kammler plukket ut som en av fem norske talenter til det nyetablerte KonstKnekt, med satsing på kammermusikk. Her fikk hun spille sammen med musikere fra Berlinfilharmonien og spille på Vinterfestspillene på Røros og på festival i Tyskland. I 2018 ble hun stipendiat i Oslo-Filharmonien og i 2019 hadde hun prøveuker som gruppeleder av Jönköping Sinfonietta.

Covid-19

Vi ber alle fortsette å bruke antibac når dere ankommer våre lokaler.

Vi må også minne om at dersom du skulle ha forkjølelsessymptomer, ber vi deg holde deg hjemme.

Har dere spørsmål, ring daglig leder Gjøril Songvoll på mobil: 95 23 24 01

Adresse
Gamle Raadhus Scene, Christiania torv 1
Det oransje huset til høyre for deg når du står med ryggen til statuen av HANSKEN på Christiania torv og ser nedover Rådhusgaten mot Operaen.

Kart

Bruksanvisning for billettbestilling:

Når du har kommet inn på siden til TicketCo, velger du først antall billetter, deretter trykker du på den gule knappen hvor det står «BESTILL».
Deretter trykker du «FORTSETT». Du kommer nå til en meget enkel registrering (registrer kun ett navn på alle billettene).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID for å få betalt.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende en e-post til:  info@operatilfolket.no

(Det er også mulig å kjøpe billetter i døra, forutsatt at det ikke er helt utsolgt!)

PublikUng

PublikUng er en organisasjon som senker terskelen for å gå i Operaen og på konserter med klassisk musikk blant unge. Visjonen deres er å spre interessen for klassisk musikk, og gjøre den mer tilgjengelig for de mellom 18 og 30 år. PublikUng har nå over 1700 medlemmer og det er helt gratis å bli medlem. Den eneste regelen er at dersom du har mottatt gratis eller veldig billig billett til en konsert/forestilling, så er påmeldingen bindende. Du MÅ da benytte deg av billetten din. De fire første medlemmene i PublikUng som kjøper billett til Lørdagsopera kommer gratis inn. Øvrige betaler kr 50,- Meld deg inn via publikung.no

Tid 19.00 Inngang 300,-/200,-/150,-
Gamle Raadhus Scene
Christiania Torv 1
Oslo 0157, Norge
+47 952 32 401