Image
Image
lørdag 15. september 2018
, kl 19:00

Oslo Operafestival – DAGNY utsolgt kl 1900

Men fortvil ikke, det er en forestilling til kl 21.00 Billetter får du her

DAGNY  – En operakabarét av Henning Sommerro

Lyn og Storm , I synge mine sange….
En ærlig og gripende – dramatisk sangsyklus om kulturarbeideren, pianisten og forfatteren Dagny Juel, og hennes skjebnesvangre livsreise fram til hun ble myrdet i Tblisi 1901.

Adresse

Gamle Raadhus Scene
Christiania Torv 1

Kart

Billetter

Fullpris: 300,-
Medlemmer av Opera til folket: 250,-
A-kort: 250,-
UiO-ansatte: 250,-
Studenter/ PublikkUng: 120,-

Selges via TicketCo og ved innkangen fra 30 min. før forestilling. Vi tar kort.

Medvirkende
Regi: Henning Sommerro
Sopran: Tora Augestad
Piano:  Håvard Gimse
Cello:  Øyvind Gimse
Fiolin: Marianne Thorsen
Forteller: Reidar Sørensen
Produsent: Lisbet Frøystadvåg

Om Dagny Juel (1867-1901)

Den 8.juni 2017 var det 150 år siden Dagny Juel ble født i Kongsvinger. Dagny vokste opp i en rik familie på Roligheden i Kongsvinger. Hun viste tidlig at hun ønsket å bryte med det etablerte – for å gå sine egne veier. Kunsten og utferdstrangen var drivkraften og i 1893 – under pianostudier i Berlin introduserte Edvard Munch henne for kunstnerkretsen på stamkneipa Zum schwartzen Ferkel, der bl.a. også kunstnere som  August Strindberg og Stanislaw Przybyszewski vanket.  Dagnys  verdensvante, innsiktsfulle, sensuelle og utradisjonelle adferd overrasket og vekte sterke  og ulike reaksjoner.  Munch malte henne, Strindberg kom til å hate henne. Mellom Stanislaw og Dagny  – “ Ducha” oppstod det sterke følelser og de to giftet seg  i 1893. Et ekteskapet som skulle bli preget av sterk uro – og  mange forflytninger. Hennes første kjente tekst er “Rediviva” skrevet i samme år:

“Jeg vil fortelle mitt livs forunderlige historie. Kanskje vil ikke alle finde den så forunderlig . Kanskje det samme hændet flere, men jeg har aldrig hørt noget om det, og derfor tror jeg, at jeg er den eneste, som har denne forfærdeligt tragiske, mystiske livsskjæbne at stirre på”  (fra åpningen til Rediviva)

I 1901 ble Dagny, Stanislaw og deres to barn Zenon og Iwa invitert til Tblisi i Georgia av en av Dagnys beundrere –  Emeryk Wladyslaw. Dagny og Zenon dro i forveien. Atmosfæren var spent. Dagny skal ha uttalt: Jeg skal hate dem i evigheten dersom de dreper meg.. 

Dagny valgte livet – men dette forhindret likevel ikke at Emeryk – 3 dager før hennes 34 års dag – myrdet Dagny  – for like etter å skyte seg selv. 

Les mer

Om Operakabareten

Den erfarne komponisten Henning Sommerro har lenge kjent til historien om Dagny Juel – og etter lang tids modning og ytterligere inntrykk etter en reise til Tblisi i Dagnys fotefar, ble Kvinnemuseet – som er etablert i Dagnys barndomshjem Roligheden på Kongsvinger etter hvert kontaktet, og Jubileumsåret 2017 ble en utmerket anledning for et bestillingsverk om denne myteomspunne kvinnen fra museets sin side.

Om verket uttaler komponisten:
Verket er en dramatisk sangsyklus – ett musikkteater formet som en blanding av kabaret og folkelig opera. En operakabaret.
Musikken vil være  i Sommerros egen stil – et senromantisk og ekspresjonistisk uttrykk, men F. Chopin, R. Schumann, E.Grieg, K. Weill og og H. Eissler banker også på døra og utfordrer hans eget uttrykk og gir ny energi!
Samtiden farger historien – og det har vært viktig for komponisten og gi Dagny liv ved å gå bak mytene og alle meningene om henne – og å farge Dagny med et moderne  kvinnesyn, som reflekter hennes virke som kulturarbeider, forfatter og pianist.  Det ble dermed et naturlig valg å basere librettoen på Dagnys egne tekster : tekster om liv og død -på grensen av det vi kan ta i mot… Kraften i Dagnys sterkt visuelle tekster  –  er nært knyttet til naturen. Ser man ikke mennesket og deres innerste behov og lengsler bygger skrikene seg opp og vi blir stående alene. Gjennom å se Dagny så ærlig og nakent som mulig – gjør vi kanskje Dagny mindre ensom…

Tora Augestad ble et opplagt valg i rollen som Dagny – Ingen over ingen ved siden- uttaler Sommerro. Ho er i seg sjølv ein uttløysande kraft i dette musikkteatret bygd på Dagnys tekster! Tora ledsages av et sterkt team bestående av Håvard og Øyvind Gimse på piano og cello –  samt fiolinisten Marianne Thorsen. Ved siden av pianotrioen vil den mangeslungne og erfarne skuespilleren Reidar Sørensen være forteller. I forkant av operakabareten vil Håvard Gimse ønske oss velkommen inn i Dagnys verden gjennom en halvtime med musikk fra hennes samtid.

Bruksanvisning for billettbestilling:

Trykk på den gønne knappen med «kjøp billett» til venstre på denne siden.
Velg antall billetter du ønsker i nedtrekksboksen under «antall» og trykk på «kjøp billett».
Du kommer nå til en meget enkel registrering (du trenger IKKE registrere flere navn enn ditt eget).
Til slutt kommer du til en betalingsside, der du trenger Bank-ID f.eks. kodebrikke fra banken.
Du trenger ikke kodebrikke hvis du bestiller via nettbrett eller telefon.
Hvis du av en eller annen grunn ikke får til å bestille billetter via TicketCo, kan du sende oss en e-post til: info@operatilfolket.no 

Om Opera til folket på Gamle Raadhus Scene

6. september 2014 arrangerte Opera til folket sin første Lørdagsopera på Gamle Raadhus Scene (tidl. Musikk & Scenehuset). Høsten 2018 starter Opera til folket sin niende sesong i dette flotte lokalet, som vi leier av Kulturetaten. I tillegg til opera vil det også bli arrangert mange andre konserter i huset. Følg med på husets egen hjemmeside, www.scenehus.no. Her legges det fortløpende ut hva som skjer. Gamle Raadhus Scene er lokalisert i et av Oslos eldste hus og er dermed et av Oslos eldste kulturhus da det ble spilt bl.a. teater i huset allerede på 1700-tallet. Det ble også spilt folkelige musikkteaterforestillinger i Christianias Gamle Raadhus allerede i ca. 1780 med den norske tenoren Urdeberg og den franske Madame Pompadour som solister. Den førstnevntes gasje rakk dessverre ikke til livets opphold så han hadde skaffet seg en bjørn som han holdt i en stall han hadde innredet bak Raadhuset. Det viste seg dessverre å bli en bjørnetjeneste. Man vet ikke om bjørnen også deltok på scenen (som i første akt av Wagners Siegfried) men mangel på bjørnefor fikk en uheldig konsekvens for norsk musikkliv. På en forestilling var tenoren savnet og han ble senere funnet halvt oppspist i bjørnestallen.

Opera til folket har mottatt støtte fra Sparebankstiftelsen og Venneforeningen Frans Josefs Land til å kjøpe flygel.

Vi minner om denne spennende hjemmesiden for deg som liker klassisk musikk
Følg Opera til folket på den nye hjemmesiden til KlassiskMusikk
Det er mulig å tegne abonnement. Se her hvordan du gjør det

Takk til Kjell Skyllstad for den morsomme historien om operahistorien fra 1780.

 

Image