Gamle Raadhus Scene

Thomas Ruud

Velkommen til Gamle Rådhus Scene og Opera til Folket. Opera til Folket sin nettside er for tiden under oppdatering, og i mellomtiden publiseres våre konserter her på scenehus.no.

Thomas Ruud, tenor, er en av Skandinavias mest ettertraktede sangere. Han hadde sin debut ved Den Norske Opera i 1994 som Grev Almaviva i Barberen i Sevilla, en rolle han har gjentatt i mer enn 150 forestillinger, og har til nå mange av de største tenorrollene på repertoaret, slik som Don José i Carmen, Pinkerton i Madama Butterfly, Rodolfo i La Bohème, Cavaradossi i Tosca, Pollione i Norma, Steva Burya i Jenufa, Manrico i Il Trovatore, Hoffmann i Hoffmanns Eventyr og tittelrollen i Faust, for å nevne noen.

Han har vært ansatt ved noen av Tysklands største operahus, slik som Statsoperaen i Stuttgart, og har ellers gjestet som solist rundt om i hele verden, inkludert USA, Mexico, New Zealand og Singapore. Han har holdt konserter med noen av verdens ledende sangere, som sopranen Kiri Te Kanawa.

Ruud er ofte å se i Norge, både som solist i større operaproduksjoner, og også i konsertsammenheng; nevnes kan Verdis Requiem i Nidarosdomen med Trondheim Symfoniorkester, dirigert av Eivind Gullberg Jensen. Han er også en av de tre tenorene i Hanne Krogh og de Tre Tenorer, som har stor suksess med julekonsertturné i hele landet. Dette kritikerroste samarbeidet har videre ført til CD-utgivelse, og nå også sommershow. Thomas har også sunget gjentatte ganger på Oslo Operafestival. Der har han bl.a. gjort rollen som Canio i Pagliacci på Christiania Teater og Don José i Carmen på Folketeateret.

Thomas har jobbet med dirigenter som Patrick Fournillier, Timo Handschuh, Andreas Schüller, Christian Lindberg, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen og Kjell Seim, og med regissører som Dietrich Hilsdorf, Calixto Bieito, Enrique Mazzola, Lisa Kent og Ronald Rørvik.

Han skal synge Herod i Salome i Opera Siam i februar 2019 og Calaf i Turandot hos Opera Trøndelag og Operaen i Kristiansund i 2020. Han vvar også trekkplasteret i Gullrekka under Kirsten Flagstad Festivalen 2019.
Patrik Johansson
FORRIGE
Kjell Hillveg
NESTE